top of page
  • Obrázek autoraLenka

JAK VYBÍRAT A (O)CHUTNAT OLIVOVÝ OLEJ?

Aktualizováno: 29. 3. 2022

Existuje celá řada rad a tipů, jak vybrat a ochutnat zelený poklad z toskánských oliv. Naši přátelé, farmáři z okolí Vitalby nás naučili postup, ke kterému potřebujete klid, otevřené smyslové a chuťové pohárky a samozřejmě olivový olej.

Extra panenský olivový olej. Podle čeho vybrat správně?

Dáváme ruku do ohně (olivové kádě) za to, že náš olivový olej je od skutečných farmářů, kteří dodržují letitá pravidla a generacemi ověřené postupy pro výrobu. Výsledkem je delikátní extra panenský olivový olej v BIO kvalitě výhradně z prvního lisu, který byl proveden za studena.


Tip č. 1 – Jak správně vybrat olivový olej


Návodů na výběr existuje celá řada. Odkazuje se v nich na původ oliv, výrobní proces, aciditu, skladování…. je toho tolik. Za nás platí tři základní pravidla, odzkoušená na vlastní kůži:


Přemýšlejte nad cenou. Pokud někdo prodává litr olivového oleje za 150 až 200 Kč, je jen malá šance, že to je olivový olej vysoké kvality. Za tuto cenu totiž farmáři, kteří dbají všech zásad správné výroby, olej ani nevyrobí. Nízká cena může mít mnoho příznaků: například jde o olivový olej z druhého, třetího lisu nebo jde o kombinaci oliv dovezených z různých koutů Evropy (v lepším případě). Také se můžeme přít o stáří oleje, jestli je či není naředěný jiným olivovým olejem, atd. Metodiku pro určení opravdu kvalitního olivového oleje necháme s dovolením na laboratořích, vám radíme nešetřit a neulakomit se na nízké ceně (pokud nejste fajnšmekři, kteří rádi ochutnávají opravdovou kvalitu a jsou připraveni za to vysoce platit), protože vaše jídlo vám šetřivost oplatí.


Nepodceňujte obaly! Olivovému oleji nesvědčí světlo a plast. Správný prodejce vám olivový olej nabídne v plechovce nebo v tmavé skleněné nádobě. Nikdy si nekupujte olivový olej v plastovém obalu a pokud si jej do něj necháváte stáčet, pak jej po přinesení domů ihned přelijte do plechu nebo tmavé lahve. U nás na Mercatu prodáváme olivový olej pouze v tradičních plechovkách.

Extra panenský olivový olej z Toskánska.

Dejte na svou chuť. Neřešte složení, aciditu ani nálepku panenský, resp. extra panenský. Vše může být zkreslující. Nás farmáři naučili (a naše chutě toto doporučení potvrdily), že olivový olej chutná a co do barvy vypadá jinak v listopadu, těsně po sklizni a jinak v následujícím létě. Čas totiž hraje v případě olivového oleje velkou roli. Čerstvý toskánský olej je sytě zelený, jeho chuť má říz, na jazyku je štiplavý, v krku pálivý. Postupem čas se intenzita zjemňuje (pozor nevytrácí). Platí to pro barvu i výraznou chuť, neznamená to však, že za pár měsíců bude bez barvy a chuti.


Tip č. 2 – Jak chutnat olivový olej


Na ochutnávku není potřeba dlouhých a důkladných příprav. Potřebujete jen lžíci, olivový olej, čas a chuťové pohárky uvedené do režimu va piano.

Extra panenský olivový olej v BIO kvalitě z Toskánska.

⇰ na lžíci si nalijte olivový olej

⇰ ochutnejte jej nejprve špičkou jazyka, poté vsrkněte hlouběji do úst (klidně nahlas!)

⇰ teď přichází čas nasát několik dlouhých doušků vzduchu

⇰ olej se vám rozleje do všech částí pusy

⇰ nyní je čas polknout.

„Nejprve ucítíte polechtání na špičce jazyka, vzápětí poškrábání v krku. Poté přijde silná chuť, výrazná až intenzivní s tóny hořkosti, ve které dominují čerstvé olivy.“

Náš toskánský přítel Fabrizio popsal základní chuť pro olivový olej. V tom našem toskánském olivovém oleji z Vitalby ucítíte navíc nádech bodláku, artyčoku a špetku bílého pepře.


Pokud chcete ochutnávat s dětmi, pak na to vůbec nemusíte jít tak akademicky. Stačí vám talířek a kousek chleba, ideálně italský, který nemá výraznou chuť jako ten český, protože to může chuť olivového oleje zastínit.

Na talířek nalijte oliváč, lehce posolte a pak ponořte chleba… Ochutnejte a vůbec se nebojte u toho olizovat až za ušima!


Tip č. 3 – Jak správně a dlouho skladovat?


Trvanlivost olivového oleje je jeden a půl až dva roky. My ten náš doporučujeme spotřebovat do 18 měsíců. Upřímně ale nevíme o nikom z řad našich klientů, kterým by vydržel déle než rok, ba dokonce půl roku.

Mercato Vitalba. Toskánský extra panenský olivový olej.

Už to tady jednou zaznělo, pro jistotu, ale zopakujeme: olivový olej je nejlépe kupovat v tmavých skleněných lahvích nebo plechovkách. Totéž platí i pro skladování. Vyhněte se slunci a světlu. Olivový olej má rád tmavé a spíše chladnější prostředí. Slunce a horko mu škodí, zatímco zima neubližuje.


Pokud vám zásoby v zimě zmrznou, nic se neděje, nechejte v teplejším prostředí (než je zmrzlý sklep) roztát (trvá to pár hodin) a nebojte se, dobrý olivový olej neztratí nic ze své dobré chuti.


Tip č. 4 – Kde všude lze využít olivový olej?


Náš Oliváč z Vitalby využíváme v teplé i studené kuchyni. Jeho výrazná chuť skvěle doplňuje saláty, mozzarelu s rajčaty nebo čerstvou zeleninu přelitou jen tak olivovým olejem. Jak už jsme zmínili, u nás doma milujeme olej na talíři s namočeným chlebem (i prsty).


V teplé kuchyni pak má uplatnění při přípravě ragú, jako základ nejrůznějších italských omáček na těstoviny nebo pouze promíchaný s uvařenými těstovinami a posypaný strouhaným parmazánem.


Mimo kuchyni se pak náš olivový olej tu a tam objeví v koupelně, pro zklidnění pleti po malých i větších zákrocích.


Tip č. 5 – Věda vs tradice


Vyrobit dobrý olivový olej není věda, ale tradice. Ostatně potvrzuje to i přítel Fabrizio.

„Jedině díky dodržování tradičních postupů, dlouholetým zkušenostem, poznatkům a lásce můžete dosáhnout dokonalosti.“

Poznali jsme to na vlastní kůži. Sklizeň oliv je tradice. Široká rodina a přátelé se sejdou, aby celý víkend sklízeli olivy. Ručně, žádné mechanické zlepšováky, které sice rychle dostanou olivy z větví, ale k samotným stromům jsou dost nešetrné.

Sběr oliv v Toskánsku. Podzim 2021.

Sklizeň oliv doprovází povídání. Italové jsou konverzační národ, mluví o všem, u toho trhají olivy, které nechávají spadat do připravených sítí. Když je čas oběda, sejdou se u velkého stolu, hodují, odpočívají, pijí, smějí se, vzpomínají a pak se vrátí do práce.


Ostatně tento zážitek si můžete přijet užít k nám na Vitalbu. V říjnu a listopadu vás necháme ochutnat rodinnou sklizeň. A taky čerstvý olivový olej. Podívejte se na atmosféru sběru oliv zachycenou při Olivobraní 2021 nebo si vyberte z naší nabídky v Mercato Vitalba. Nebo obojí :).


Zkuste olivový olej z Toskánska


Extra panenský olivový olej vozíme z Toskánska, z okolí naší milované Vitalby, už více jak dva roky. Máme na svědomí řadu závislých klientů, kteří jednou ochutnali a vracejí se pravidelně, protože jinou chuť už nechtějí zažít.


Nabízíme jej v BIO kvalitě v tradičních plechovkách o obsahu 0,25 litru, 0,5 litru a 1 litr. Klikněte sem a vyberte si velikost, která vám vyhovuje. Případně může koupit jako dárek samostatně nebo v kombinaci s toskánským medem.


Pokud jste náš Oliváč ochutnali nebo máte zkušenosti s výběrem, skladováním, vařením, podělte se s ostatními o vaše poznatky a chutě. Napište nám níže v komentáři.







44 zobrazení0 komentářů
bottom of page